Acasa Foto Sarbatori 1 martie - Martisor (16 poze)

Albumul foto 1 martie - Martisor

Prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia. Baba Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera
(1 comentarii)
rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara
(0 comentarii)
Martisorul se poarta legat la mana, uneori prins in piept sau la gat. Ele scos, la o anumita sarbatoare a primaverii (*Macinici, *Florii, Paste) sau la inflorirea unor arbusti si pomi fructiferi (maces, porumbar, trandafir, paducel, visin, zarzar, cires
(1 comentarii)
Martisorul este agatat apoi pe ramurile inflorite.
(1 comentarii)
Martisorul este pur romanesc: el nu se intalneste decat in spatiul . Obiceiul este foarte vechi si a aparut cu mult anterior crestinismului, stand in legatura cu scenariul ritual al anului nou agrar, celebrat primavara.
(1 comentarii)
Martisorul are si un rol protector, fiind purtat intreaga luna martie
(0 comentarii)
Simbolistica martisoarele este strans legata de aceasta idee de protectie, sanatate, noroc, belsug. Cele mai intalnite, traditionale, erau cosarii, trifoiul, potcoavele, obiecte cu o puternica incarcatura simbolica.
(1 comentarii)
Faptul ca natura reun nou an,anul sub un semn de bun augur. (Sarbatorirea Anului Nou la 1 ianuarie a fost prima oara in 1691 pentru Europa de V si din 1701 in tara noastra).
(0 comentarii)
Din batrani se spune ca dupa cum este vremea in prima zi a lui martie, asa va fi toata primavara, dar si vara.
(1 comentarii)
Martisorul era alcatuit pe vremuri din doua fire de lana, unul alb si unul rosu sau negru, fire care simbolizau cele doua anotimpuri.
(0 comentarii)
Martisorul reprezinta in fapt firul rasucit rosu alb, si nu obiectul ornamental care se leaga de acest fir, component adaugat ulterior martisorului.
(1 comentarii)
Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie.
(0 comentarii)
In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani.
(1 comentarii)
Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului.
(0 comentarii)
La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat
(1 comentarii)
Exista credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si fericire
(0 comentarii)
Cere.ro